Cuchnąca przypadłość

12 stycznia 2009, 22:38

Zjawisko nieświeżego oddechu, znane jest od bardzo dawna i w przypadkach długotrwałych nazywane jest halitozą. Nazwa pochodzi od łacińskiego halitus oraz greckiego przyrostka -osis, oznaczającego nieprawidłowość, stan nieprawidłowy.



Organiczne nie znaczy zdrowsze

30 lipca 2009, 11:39

Naukowcy z Londyńskiej Szkoły Higieny i MedyPDFcyny Tropikalnej opublikowali wyniki badań pod tytułem: Porównanie składników odżywczych i innych substancji w żywności organicznej i produkowanej metodami konwencjonalnymi: przegląd literatury. Wzięli pod uwagę dane ze 162 artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 styczniem 1958 a 29 lutego 2008 roku.


Siła woli to nie wszystko

12 stycznia 2010, 12:47

To, czy ludzie wytrwają przy jakiejś diecie, nie zależy wyłącznie od siły ich woli, ale również, a może przede wszystkim, od stopnia złożoności planu żywieniowego.


Pestycydy

Naturalne nie zawsze lepsze niż sztuczne

23 czerwca 2010, 10:10

Coraz więcej ludzi zwraca uwagę na środowisko, produkty „naturalne" są coraz bardziej w modzie. Niestety, pójście za hasłem naturalności produktu może przynieść więcej szkody, niż pożytku. Na przykład w rolnictwie - co wykazali kanadyjscy naukowcy.


Palenie kadzidełek ma związek z astmą?

10 grudnia 2010, 12:07

Dzieci z domów, w których regularnie pali się kadzidełka, są prawdopodobnie w większym stopniu zagrożone astmą. Co ważne, tajwańscy naukowcy odkryli, że jest w to zaangażowany pewien konkretny wariant genu, a właściwie jego brak.


Proteiny odporne na wysoką temperaturę

5 lipca 2011, 11:25

Przed 50 laty na Polytechnic Institute of New York University testowano nowo utworzony materiał - teflon. Teraz naukowcy z tej uczelni, korzystając ze zdobytej wówczas wiedzy, stworzyli proteiny, które są wyjątkowo odporne na wysoką temperaturę.


Groupon uznany winnym wielu naruszeń

16 marca 2012, 11:52

Jeszcze niedawno wydawało się, że Groupon będzie kolejną wielką gwiazdą internetu. Jednak coraz częściej partnerzy serwisu skarżyli się na jego działanie. Teraz ich zastrzeżenia znalazły oficjalne potwierdzenie


Triclosan upośledza czynność mięśni

16 sierpnia 2012, 16:35

Naukowcy informują o kolejnej niepokojącej właściwości triclosanu, środka powszechnie dodawanego do mydeł antybakteryjnych i innych produktów higieny osobistej. Uczeni z University of California w Davis oraz University of Colorado odkryli, że środek ten upośledza kurczenie się mięśni


Diamenty są przyjaciółmi kobiety i... ulepszonych szalek Petriego

12 lutego 2013, 07:20

Naukowcy z Uniwersytetu w Ulm uzyskali szalkę Petriego pokrytą nanokrystalicznym diamentem. Ponieważ jest ona bardziej biokompatybilna od zwykłych szalek z polistyrenu, Niemcy uważają, że znajdzie zastosowanie w eksperymentach in vitro. Pesymiści twierdzą jednak, że na przeszkodzie stanie wysoka cena...


Biblioteki walczą z głodem

28 listopada 2013, 07:41

W USA coraz więcej bibliotek pozwala czytelnikom płacić kary za przetrzymanie książek za pomocą produktów spożywczych.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy